Ošetřování astrildů

19.01.2014 18:24

Základem pro chov astrildů, jako u ostatních ptáků je vytvoření optimálních podmínek prostředí, vhodné zacházení, ošetřování a krmení. Výskyt obtíží a infekčních onemocnění způsobuje zejména nesprávné krmení, kolísání teplot nebo stres způsobený odchytem a transportem. Ve venkovních voliérách je větší výskyt onemocnění a zejména napadení parazity. Je zde větší možnost přenosu mezi volně žijícími ptáky a astrildy. Onemocnění se zpravidla projevuje posedáváním bez zájmu s načepýřeným peřím, uzavřenýma očima a nechutenstvím. Nemocné ptáky umísťujeme do samostatné klece, pokud možno do jiné místnosti. Voda poslouží k podávání různých vitaminů či medikamentů. Podáváme snadno stravitelné (naklíčené) krmivo umístěně ve spodní části u dna klece. V důsledku infekčních chorob je nutné klec důkladně vyčistit a vydezinfikovat. Semenožraví pěvci často trpí přerostlými drápky a nečistotami kolem kloaky, které se projevují při trávicích obtížích. V době sezony je dobré vyměňovat bidýlka, odstraňovat nánosy trusu, vymývat misky na krmivo a vodu. Vždy po skončení hnízdní sezóny je nutné klec kompletně vyčistit a vydezinfikovat.

 

Vnější paraziti. Sají krev a jsou to někteří ptačí roztoči (Dermanyssus, Cnemidocoptes). Jejich výskyt poznáme díky neklidu ptáků a častému drbání. Přes den bývají roztoči většinou schováni v záhybech a škvírách klecí. Vylézají na večer, kdy také poznáme nejlépe příznaky na ptácích. Napadené astrildy bychom měli opatrně postříkat. U nás se používá Arpali spray 1% koncentrace. Léčí se jím i vnítřní parazotózy dýchacích cest. Klec a její okolí je nutno důkladně vyčitit a vydezinfikovat.

Onemocnění dýchacích cest se rozpozná snadno podle ztíženého, namáhavého dýchání, sípání a otevřeného zobáku. Vyskytuje se případně i hlenovitý výtok z nosních dírek nebo kýchání. Může být vyvolán bakteriemi nebo plísněmi- aspergilóza z vlhkého sena a shnilého dřeva. Přenos se může uskutečnit i vodou, potravou, či kontaktem s jinými nakaženými ptáky. Může dojít až k takovému oslabení, že ptáci uhynou.

Trus je důležitým indikátorem onemocnění. Pokud je příliš tekutý a peří kolem kloaky je slepené, pták trpí průjmem, jenž mohou vyvolat bakteriální onemocnění, ale také kokcidiózy nebo invaze červů. Provádí se rozbory trusu, ale spíše u větších a dražších papoušků. Veterinární lékař doporučí vhodné léky. Průjem muže také vyvolat nadměrné zkrmování zeleného krmiva. V takovém případě přidáváme do krmiva jemně namleté dřevné (živočišné) uhlí pro ptáky a na několik dní zelené krmivo vynecháme.

U mladých samiček může dojít ke komplikacím při snášení vajec. Vajíčko zůstane ve vaječníku v případě že kloaka není dostatečně roztažená nebo pták trpí nedostatkem vápníku a vajíčko má příliš měkkou skořápku. Je při tom tlačeno tam a zpět. Samička má načepýřené peří a posedává na místě. Když ji vezmeme do ruky je břicho v okolí kloaky naběhlé, začervenalé a horké. Při měkké skořápce po prohmatání bříška se můžeme pokusit o její rozmáčknutí. V případě tvrdé skořápky to není možné. Hrozí totiž poranění vaječníků. Samičku opatrně uchopíme a do kloaky nakapeme nebo vetřeme trochu teplého (asi 40stupňů) olivového, jiného kuchyňského oleje nebo parafinu, aby bylo vajíčko kluzčí. Samičku držíme v teple a dopřejeme jí klid. V případě potřeby proceduru opakujeme nebo provedeme opatrnou masáž bříška.

Zlomeniny a různá poranění. Volně poletují astrildi mají větší pravděpodobnost výskytu zlomenin končetin. Končetinu musíme fixovat dlahou, pokud je na noze kroužek musíme ho odstranit a většinou se velmi rychle vyléčí. Zlomená křídla se fixují obinadlem k tělu v jeho přirozené poloze. Otevřené rány se většinou zahojí sami, ale je vhodná především dezinfekce. Nemocní astrildy umísťujeme do vyhřáté klece s několika bidýlky a kemítek v blízkosti dna.

Nedostatky vitaminů. Při nesprávné výživě dochází k nedostatku vitaminu A, což se projevuje slzícíma, zakalenýma očima a holou hlavou. Nedostatek vitaminu B způsobuje poruchy rovnováhy, střevní obtíže, slabosti končetin (odpočinek na břiše) a ztrátu orientace. Nedostatek vitaminu D vede ke křivici- rachitidě. V těžkých případech je možno nemocnému ptáku pipetou kapat vitaminové kapky přímo do zabáčku. Po poradě s veterinářem o vhodném dávkování.

Ztráta peří se může dostavit při odchytu, kdy pták ztratí větší množství peří v důsledku pelichání ze strachu. Špatné podmínky držení, chovu a výživy vedou k poruchám při pelichání.

 

Ptačí pedikúra. V zajetí chovaným ptákům zpravidla přerůstají drápy. Při přerůstání se drápky stáčejí do kroužků a pták má problém při hřadování. Může často dojít ke zranění nebo uvíznutí v pletivu. Odstranění je následující: ptáky chytíme a pevně, avšak citlivě uchopíme. Drápky odstřihneme silnějšími nůžkami nebo kleštičkami na nehty. Důležité je citlivě odhadnou místo odstřihnu, aby nedošlo k poranění. Krevní cévy jsou vidět při dobrém osvětlení, stříhá se až za prokrvenou částí drápku.