Výživa a krmení astrildů

19.01.2014 18:53

Astrildi patří mezi semenožravé ptáky, ale přijímají i zelené krmení a hmyz. V dnešní době jsou dostupné různé druhy krmných směsí. Hlavními složkami těchto směsí jsou různé druhy prosa. Především však drobnozrnného jako je čumíza, mohár, senegalské Obrazekproso, lesknice a niger, který obsahuje olej a jeho podíl by neměl činit více jak 5% krmné dávky. Nejvíce je potřebný v době hnízdění a chladných obdobích. Jako doplňkové je vhodné použít semena různých travin, máku, semence, pampelišky, jitrocele, salátu, bodláků a pcháčů. V klasech je oblíbené senegalské proso, které také astrildům slouží k zábavě a vyplnění volného času.

Zelené krmení je přijímáno zejména jako čerstvá tráva, kterou je možno vypěstovat v květináči nebo obstarat z čistých míst bez nečistot a ptačinec. Rádi také přijímají různé travní klasy a travní semena bylin, jako pampeliška či kokoška pastuší tobolka.
Krmení hmyzem a vejci je důležité pro svůj obsah bílkovin v době pelichání, při sezení na vejcích a odchovu mláďat. Déle je možné krmit moučnými červy, které je možno zakoupit v obchodech se zvířaty. Vhodné jsou různé typy vaječných míchanic a krmiv pro odchov mláďat, doplňky vápníku, sušené mléko, směsi z biskvitů, sucharů a medu.

Potrava u ptáků je tvořena složkami bílkovin, tuků a cukrů, které by měly být v potravě ve vyvážené sestavě. Tuky mají podobné vlastnosti jako cukry, avšak vyšší energetickou hodnotu a jak už bylo uvedeno by měly být v potravě zejména v zimním období. Slouží také k využití vitaminů A, D a E rozpustné v tucích. Bílkoviny vytvářejí základní strukturu živé hmoty a jsou tvořeny aminokyselinami. Jsou důležité pro mláďata i dospělé ptáky. Cukry oproti bílkovinám neobsahují dusík a jsou tedyObrazek tvořené jen uhlíkem, vodíkem a kyslíkem. Jsou příčinou mnoha zdravotních problémů a jsou zdrojem energie a tělesného tepla. Při nadbytku ptákům škodí, neboť tučnějí.

Minerální látky se zjišťují v popelovimě spalováním těla ptáků. Zajišťují správnou reakci při činnosti enzymů, hormonů a vitaminů. Při životních projevech se minerální látky neustále z organismu vylučují a doplňují příjmem z krmiv a vody. Nejdůležitější je vápník, který je obsažený v kostní tkáni. Hlavní část skořápky tvoří uhličitan vápenatý vylučovaný ze sliznice vejcovodu. Ptákům poskytujeme vápník ve formě krmného mletého vápence, plavené křidy nebo mletých skořápek. Fosfor obsažený v kostní tkáňi, ve svalech a nervové tkáni je neméně důležitý. Je obsažen jako vápník v kostní moučce a vaječných skořápek. Sodík je součástí tělních tekutin a trávicích šťav. Nesmíme zapomínat na malé množství kuchyňské soli., neboť reguluje krevní a osmotický tlak. Draslík se ukládá ve svalovině, tvoří součást tkání kromě kostní a chrupavčité, je součástí červených krvinek. Hořčík je součástí svalové a kostní tkáně. Chlór zabezpečuje výměnu kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení. Je ve tkáních plic, ledvin, sleziny, kůže a krve. Můžeme ho doplnit opět kuchyňskou solí. Železo tvoří součást hemoglobinu, ukládá se ve slezině a játrech. Měď je nezbytná pro tvorbu hemoglobinu a je obsažena v krvi, ledvinách, játrech a mozku. Mangan napomáhá oxidaci železa a je v peří a drápech. Kobalt má vliv na látkovou přeměnu, růst. tvorbu krve a je složkou vitamínu B12. Zinek má podobný význam jako železo. Jód je nezbytný pro látkovou výměnu, podporuje opeření a ovlivňuje pelichání.

Vitaminy se podávají zejména v zimním období, když není dostatek zeleného krmení a ovoce. Vitamínovými preparáty rozpustnými ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích mícháme do zrní nebo měkkého krmiva. Vitamíny jsou obsaženy v naklíčeném a zeleném krmení, také ve vaječné míchanici. Při nedostatku se dostavují negativní důsledky, zejména ve zvláště zátěžových případech, jako je pelichání, sezení na vejcích a odchovu mláďat. Vitamín A chrání tvorbu i funkci kůže a sliznice. Zvyšuje odolnost vůči infekci a ovlivňuje látkovou přeměnu a růst. Je obsažen v čerstvé zelenině, žloutku a rybím tuku. Vitamíny B, B1, B2 a B6 mají vliv na nervovou činnost. B2 působí na líhnutí mláďat. B12 slouží k tvorbě krve a příznivě působí při infekci. Je obsažen v kvasnicích a vejcích. Vitamín C zvyšuje odolnost vůči infekci a je obsažen v semenech a zelenině. Vitamín D je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně. Ptákům ho dodáváme v rybím tuku nebo v omezeném množství ultrafialovým ozářením. Vitamín E příznivě ovlivňuje plodnost a má vliv na nervovou soustavu. Dodává se v naklíčeném zrní a olejem z pšeničných klíčků. Naklíčná semena například prosa nebo lesknice obsahují cenné vitamíny a jsou pro ptáky lépe stravitelné. Jsou důležitá zejména v době hnízdění a v zimě, kdy je méně zeleného krmení..